Manastirea Sucevita – UNESCO

Prezentare – actualizare 16 August 2018

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA, ORICE ANOTIMP – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

Manastirea Sucevita (monument UNESCO) a fost intemeiata in secolul al XVI-lea de catre familia de boieri moldoveni care a dat un mitropolit si doi domnitori – a Movilestilor. Nu se cunoaste anul cand a fost terminat ansamblul, insa, conform documentelor, construirea asezamantului incepe dupa 1583, data de la care fratii Movila ajung sfetnici ai lui Petru Schiopul. Biserica, avand hramul “Invierea Domnului”, este mentionata in hrisoave de intarire a posesiunilor in 1586. Ctitor al incintei de piatra, probabil si al casei domnesti si chiliilor, este considerat Ieremia Movila, care a fost domn al Moldovei intre 1595-1606.
Se pare ca tot el este si initiatorul picturii interioare si exterioare. Alaturi de acesta, un alt ctitor a fost Teodosie Barnovschi, care ocupa scaunul mitropolitan al Moldovei dupa Gheorghe Movila. Biserica este compartimentata in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor. Deasupra gropnitei se afla tainita la care se ajunge pe o scara in spirala. La exterior decoratia consta din firide inguste dispuse pe abside. Ferestrele si portalul intrarii au ancadramente in stil gotic. Pictura interioara si exterioara este bine pastrata, fiind realizata in perioada septembrie 1595-iulie 1596, sub conducerea fratilor Ioan si Sofronie, in timpul domniei lui Ieremia Movila. Dintre scenele picturii interioare amintim patimile Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si aducerea moastelor acestuia la Suceava, de catre Alexandru cel Bun. Impresionante la pictura exterioara sunt Scara Virtutilor, pictata pe fatada nordica, si Arborele lui Iesei, pe fatada sudica. Iconostasul, daruit manastirii de egumenul Ghenadie in 1801, apartine artei baroce tarzii. Un alt iconostas, mai mic, care dateaza din 1805, a fost adaptat intrarii din pronaos in gropnita. Ambele sunt de o mare valoare artistica si impresioneaza vizitatorul atat prin bogatia elementelor, cat si prin maniera de executie.
In gropnita, pe latura de sud, se gasesc mormintele fratilor Ieremia si Simion Movila, acoperite cu lespezi din marmura bogat sculptate.
Incinta are forma aproape patrata, cu laturile de 100×104 m. Zidurile au grosimea de pana la 3 m si inaltime de peste 6 m. Fiecare colt este prevazut cu cate un turn octogonal, cu doua pana la cinci nivele. Al patrulea turn – turnul clopotnita – situat in coltul nord-vestic, are plan patrat si este intarit cu trei contraforturi etajate. Clopotnita se afla la ultimul nivel, aici ajungandu-se pe o scara in spirala sapata in grosimea zidului. Turnul de la intrare are planul patrat, doua contraforturi in afara incintei si doua etaje; pe fatada exterioara pot fi vazute stema Moldovei, sculptata in piatra, si scena pictata a hramului – Invierea Domnului. Drumul de straja de pe latura de nord a fost inchis, probabil in secolul al XIX-lea, cu o fatada de lemn ale carei ferestre, lucrate manual, mai pastreaza amprenta epocii. Amenajarea prezinta intre turnul clopotnita si turnul de la intrare un foisor suprainaltat cu un mic turn sustinut de o coloana din lemn sculptata, pe al carei capitel este inscris anul 1867.
In cimitirul manastirii, de pe latura de vest, se afla o biserica de zid de mici dimensiuni, cu hramul Botezul Domnului, zidita tot de fratii Movila in 1581.
Muzeul are o colectie bogata de obiecte de arta medievala: broderii, miniaturi, sculptura in lemn, argintarie etc. Se remarca acoperamintele de mormant ale lui Ieremia si Simion Movila.

WEB DESIGN – din 2004 dezvoltam afacerile online realizand SITE-URI/MAGAZINE INTELIGENTE, bine concepute si eficient promovate intr-un mediu tot mai concurential.
Suport complet: creare site, optimizare, administrare, promovare click aici

Contact direct

 • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
 • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
 • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
 • telefon: 0741 405498
 • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

 • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
 • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
{lang: 'ro'}

Atractii ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

16 august 2018, 16:37
Parţial însorit
25°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 60%
Vânt: 3 m/s NNV
UV-Index: 2
Răsarit: 6:12
Apus: 20:26
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Cazare in Bucovina 2018 >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte specialeNewsletter Bucovina

CAZARE BUCOVINA

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...