Manastirea Slatina din Bucovina

Prezentare – actualizare 19 July 2018

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA, ORICE ANOTIMP – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

Pe valea paraului Suha Mica se afla Manastirea Slatina, ctitorita de Alexandru Lapusneanu in perioada 1553-1558. Dupa datele furnizate de Eftimie, cronicarul oficial de la acea data, lacasul s-ar fi terminat abia in 1564, sfintirea facandu-se la 14 octombrie 1558 de catre Mitropolitul Grigorie. Manastirea a fost reparata in mai multe randuri: in secolul XVII de catre Vasile Lupu, in 1821, dupa ce eteristii au jefuit-o de odoare, de Arhiereul Filaret Apamis, apoi in 1826 si 1828 de catre Mitropolitul Veniamin.
Biserica, cu hramul “Schimbarea la Fata”, se aseamana ca plan cu cea de la Bistrita, diferenta facand-o absidele laterale care la Slatina se inscriu in grosimea zidurilor (de peste un metru), fiind asezate pe un soclu de piatra inalt de 1,80 m. Initial a fost compartimentata in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor, insa ulterior, la refacerile de la inceputul secolului al XIX-lea, a fost inlaturat peretele despartitor. Turla se inalta pe arce si pandantivi avand la exterior forma octogonala.
La exterior, decoratia consta dintr-un singur rand de ocnite, exceptie facand peretele vestic al pridvorului, care are doua randuri. Fiecare fatada se sprijina pe cate trei contraforturi, iar pridvorul are cate unul la colturile de nord si de sud.
Biserica a fost pictata in secolul al XVI-lea, insa, din cauza numeroaselor incendii prin care a trecut, nu mai pastreaza urme. A fost repictata intre 1821-1828, apoi complet refacuta in tehnica tempera. Scenele sunt lucrate dupa erminia bizantina. Tabloul votiv de pe peretele vestic al pronaosului il infatiseaza pe ctitor alaturi de sotia Ruxandra si de cei opt copii, patru fete si patru baieti.
Aici sunt inmormantati Alexandru Lapusneanu, care in ultimul an de viata s-a calugarit cu numele de Pahomie, sotia sa, Ruxandra si doua dintre fiice, Teofana si Teodora. Alaturi de aceste morminte se afla si cele ale comisului Apostolache, Doamnei Chiajna si fiului lor Dumitrascu, al marelui paharnic Niculae Mogaldea si al fiului sau Vasile, al Mitropolitului Veniamin Costache, ale carui ramasite au fost stramutate la Iasi in 1886.
Palatul domnesc, aflat in partea de sud a bisericii, a fost construit dupa 1558, odata cu turnurile si zidurile de aparare. Se pastreaza in forma initiala si adaposteste muzeul manastirii, care expune manuscrise, carte veche, icoane, diverse obiecte de cult.
Trapeza a fost construita in 1561, iar fantana, cu elemente ornamentale ce amintesc de Renasterea italiana, in aceeasi epoca.
Zidurile de incinta cu creneluri inalte de 8-10 m si cele patru turnuri de colt au fost construite din piatra, dupa 1558. Cele doua turnuri de intrare sunt prevazute cu gang, cel de la est fiind construit din caramida, iar cel de la vest din piatra.

WEB DESIGN – din 2004 dezvoltam afacerile online realizand SITE-URI/MAGAZINE INTELIGENTE, bine concepute si eficient promovate intr-un mediu tot mai concurential.
Suport complet: creare site, optimizare, administrare, promovare click aici

Contact direct

 • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
 • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
 • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
 • telefon: 0230 545981
 • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

 • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
 • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
{lang: 'ro'}

Atractii ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

19 iulie 2018, 20:33
Parţial însorit cu furtună
24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 m/s NV
UV-Index: 0
Răsarit: 5:36
Apus: 21:05
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Cazare in Bucovina 2018 >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte specialeNewsletter Bucovina

CAZARE BUCOVINA

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...