Manastirea Putna din Bucovina

Prezentare – actualizare 16 August 2018

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA, ORICE ANOTIMP – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

Manastirea Putna – dupa traditie, in 1466, Stefan cel Mare, dorind sa ridice un locas de cult in zona, a tras cu arcul de pe un deal aflat in stanga manastirii – Dealul Crucii (marcat astazi cu o cruce din piatra), hotarand ca acolo unde va cadea sageata sa fie construita biserica. In 1481 era finalizata constructia manastirii, a carei biserica a fost sfintita in anul 1470, aceasta fiind prevazuta si cu incinta fortificata. In 1484 un incendiu a distrus-o in parte, insa voievodul a refacut-o pana in 1498.
Afectata de trecerea timpului, biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost demolata din ordinul lui Vasile Lupu, care incepe reconstruirea unui nou edificiu religios, respectand planul celui disparut. Lucrarile au continuat si in timpul urmatorilor domni: Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija, fiind terminate in anul 1662, in stilul arhitectonic al secolului al XVII-lea. Astfel, la exterior, elementele arhitectonice sculptate in piatra – torsade, siruri de caramizi zimtate etc – sunt specifice secolului al XVII-lea. In vara anului 1691 a fost din nou incendiata de polonezii si cazacii condusi de Ioan Sobieski, pentru a-i determina pe calugari sa predea turnul tezaurului. Cutremurul din 1739 a afectat biserica, zidurile de incinta, cele patru turnuri, clopotnita si turnul portii. Mitropolitul Iacov Putneanul se ocupa intre 1757-1760 de refacerea ansamblului: consolideaza zidurile de incinta, ale clopotnitei si ale bisericii, reface turnul portii, reconstituie in stil baroc tamburul turlei de pe naos, repara acoperisul, inlocuieste pardoseala si realizeaza un nou iconostas, care se pastreaza si astazi.
Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan treflat si este compartimentata astfel: pridvor inchis, pronaos, gropnita, naos cu abside laterale si altar. Trecerea din pridvor in pronaos si din pronaos in gropnita se face prin usi dispuse in ax, impodobite cu chenare in stil gotic. Intre gropnita si naos exista trei stalpi octogonali pe care se sprijina trei arcade.
In gropnita, in partea dreapta, sub un baldachin, se afla mormantul marelui voievod, acoperit cu o lespede din marmura alba de Cararra, lucrata in timpul vietii domnitorului, fapt care ar explica lipsa anului mortii. Deasupra mormantului o candela sta aprinsa mereu. In fata se afla lespedea de pe mormantul ultimei sale sotii, Maria Voichita. In stanga gropnitei, tot sub un baldachin, se afla mormantul celei de-a doua sotii a lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop; alaturi se afla cele ale doi dintre fiii lui Stefan – Bogdan si Petru. In pronaos se odihnesc: Bogdan Voievod, Maria – fiica lui Stefan Voievod, Stefanita Voda si Doamna Maria, prima sotie a lui Petru Rares. In pridvor sunt ingropati Mitropolitii Teoctist I, cel care l-a incoronat pe Stefan cel Mare, si Iacov Putneanul, precum si parintii acestuia din urma.
Turnul tezaur, ridicat in 1481 pe latura de vest a manastirii, s-a pastrat in forma originala: inalt de 18 m, in stil gotic, cu parter in plan patrat si trei etaje octogonale. Fiecare latura are 9 m lungime, zidurile fiind mai groase de 2 m. Este intarit cu patru contraforturi. Accesul la primul etaj se facea printr-o scara mobila, retrasa in caz de asediu; de la acest etaj se urca pe o scara spiralica din piatra.
Turnul portii de intrare, construit tot in 1481, a fost restaurat de Iacov Putneanul, care i-a dat forma actuala; turnul clopotnita a fost ridicat in 1886.
Muzeul Manastirii Putna adaposteste cea mai importanta colectie de broderie bizantina din Europa centrala, intre care amintim celebrul acoperamant de mormant al Mariei de Mangop, sau marea devera „Adormirea Maicii Domnului”. Alaturi de broderii, muzeul gazduieste piese descoperite cu ocazia cercetarilor arheologice si a lucrarilor de restaurare, obiecte liturgice, icoane, documente si manuscrise (amintim celebrul Tetraevangheliar de la Humor cu portretul lui Stefan cel Mare).
Chilia lui Daniil Sihastru se afla la 1,5 km de satul Putna. Aici, conform traditiei, a trait Daniil inainte de construirea manastirii, dupa care s-a mutat la Voronet, unde a fost inmormantat. Intr-o stanca se afla o bisericuta sapata manual, care reproduce planul unei biserici, cu pronaos, naos si altar, iar sub bisericuta se afla chilia extrem de austera a calugarului Daniil Sihastru.

WEB DESIGN – din 2004 dezvoltam afacerile online realizand SITE-URI/MAGAZINE INTELIGENTE, bine concepute si eficient promovate intr-un mediu tot mai concurential.
Suport complet: creare site, optimizare, administrare, promovare click aici

Contact direct

 • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
 • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
 • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
 • telefon: 0741 405498
 • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

 • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
 • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
{lang: 'ro'}

Atractii ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

16 august 2018, 3:13
Senin
18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 m/s N
UV-Index: 0
Răsarit: 6:12
Apus: 20:26
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Cazare in Bucovina 2018 >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte specialeNewsletter Bucovina

CAZARE BUCOVINA

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...