Manastirea Probota – UNESCO

Prezentare – actualizare 19 July 2018

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA, ORICE ANOTIMP – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

Manastirea Probota, monument UNESCO, a fost ctitorita de Petru Rares intre 1530 (biserica si clisiarnita) si 1550, cand au fost terminate zidurile de incinta si turnurile. Istoria acestui locas incepe in timpul lui Petru I, care a ridicat intr-o poiana o manastire din lemn, cu hramul Sf. Nicolae. Stefan cel Mare a ridicat in lunca paraului Somuz o biserica de zid, posibil in anul 1465, refacuta in ultimul deceniu al secolului al XV -lea si care va fi distrusa de o alunecare de teren; aici a fost inmormantata mama acestuia, Oltea, calugarita sub numele de Maria.
Ulterior, Petru Rares zideste in 1530 actuala biserica Sf. Nicolae, pictata in 1532. Aleasa pentru a deveni necropola domneasca, domnitorul o inzestreaza cu vesminte, argintarie, carti si mosii. In partea de nord construieste o Casa Domneasca din piatra; pana in 1550 ridica zidurile de incinta, turnurile, chiliile si trapeza. Hotararea de a transforma noua manastire in necropola domneasca se pare ca i-a nemultumit pe calugarii din marile manastiri moldovenesti, acestia subminand mai tarziu prestigiul manastirii, care a decazut pana in vremea lui Vasile Lupu. Acesta initiaza lucrari de reparatii, ocazie cu care asaza pe zidul de imprejmuire o pisanie, astazi pierduta.
Biserica are plan treflat, compartimentat in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor, despartite intre ele prin ziduri de piatra. Turla este octogonala, deschisa pe naos si prevazuta cu patru ferestre. Absidele se inscriu in zid, la exterior biserica avand forma de nava.
Pictura, executata in 1532, restaurata in 1844 si dupa 1990, sub egida UNESCO, impresioneaza atat prin maniera de executie, cat si prin programul iconografic unitar si coerent. Culorile sunt calde, alese cu mare grija, iar liniile sunt perfecte. Intre scene amintim Pantocratorul care domina maiestuos tamburul turlei, Cina cea de taina din altar, Sf. Nicolae si Rastignirea din naos, sinoadele ecumenice din pronaos si Judecata de Apoi pictata pe bolta pridvorului. Pictura exterioara este degradata, insa pot fi inca admirate scenele: Arborele lui Iesei si Acatistul Bunei Vestiri.
Peste mormintele din gropnita (al lui Petru Rares si al sotiei Elena) se afla lespezi din marmura, lucrate cu mare maiestrie. Beciul medieval din curte, restaurat, este vizitabil. In clisiarnita, un mic muzeu adaposteste piese rezultate in urma cercetarilor arheologice.

WEB DESIGN – din 2004 dezvoltam afacerile online realizand SITE-URI/MAGAZINE INTELIGENTE, bine concepute si eficient promovate intr-un mediu tot mai concurential.
Suport complet: creare site, optimizare, administrare, promovare click aici

Contact direct

 • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
 • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
 • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
 • telefon: 0741 405498
 • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

 • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
 • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
{lang: 'ro'}

Atractii ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

19 iulie 2018, 20:31
Parţial însorit cu furtună
24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 m/s NV
UV-Index: 0
Răsarit: 5:36
Apus: 21:05
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Cazare in Bucovina 2018 >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte specialeNewsletter Bucovina

CAZARE BUCOVINA

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...