Lacasuri de cult din Bucovina

Prezentare – actualizare 19 July 2018

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA, ORICE ANOTIMP – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

Manastirea Arbore

Este o construcţie nobiliară de proporţii mai reduse, fiind ridicată în anul 1503 de Luca Arbore, portarul Sucevei. Un element care se găseşte numai la această biserică este mare firidă de pe latura de vest care, se pare, a îndeplinit funcţia de clopotniţă. Lungimea bisericii este de 24 m, iar lăţimea ei este de 9,85 m. Ceea ce a contribuit la renumele acestui monument este pictura, atât cea interioară cât şi cea exterioară. Pe peretele vestic al pronaosului este pictată “Cavalcada împăratului Constantin cel Mare”, scenă care mai apare pe iconografia Moldovei numai la Pătrăuţi şi care are un puternic mesaj antiotoman.

Manastirea Zamca

Cel mai important edificiu religios construit de colonia armeana din Suceava. Anul constructiei, scris pe cheia de bolta a arcadei estice de la intrarea în turnul clopotnitei, este 1606, ctitorul ei fiind probabil negustorul Agopsa si construita în stil moldovenesc cu caracterisitci necesare oficierii cultului armenesc. Santul si valul masiv de pamant din jurul manastirii au fost amenajate de catre trupele poloneze, care si-au stabilit aici unul dintre comandamentele lor, in cadrul campaniei antiotomane din anul 1690-1691, condusa de Ioan Sobiescki.

Manastirea Dragomirna

A fost ridicata de catre mitropolitul Anastasie Crimca în 1609 si este un unicat national prin unele caracteristici planimetrice si înaltimea deosebita (42 m), cât si prin decorarea inedita a fatadelor, cu influente muntenesti, in stil gotic si oriental. În 1627, domnul Miron Barnovschi protejeaza lacasul cu ziduri înalte de aparare. În dreapta turnului-clopotnita se plaseaza trapeza, o sala de mari dimensiuni cu bolti gotice ogivale, care adaposteste o expozitie de arta bisericeasca, unde este ilustrata si activitatea cunoscutei scoli de copisti si miniaturisti care a activat aici.

Manastirea Probota

Adevarat testament al epocii culturale reprezentate de domnia lui Petru Rares. A fost, de la început, conceputa de catre ctitor ca necropola a familiei sale. Biserica, zidita în 1530, adaposteste mormântul sau, al sotiei Elena, al fiului lor Stefan si al altor personaje importante, între care Maria-Oltea, mama lui Stefan cel Mare.

Manastirea Slatina

Ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu, cu scopul declarat de a-i deveni necropola a familiei. Sfintirea s-a facut în 1558 în prezenta unui sobor de 118 preoti, în frunte cu mitropolitul Grigore Rosca. În scurt timp lacasul a fost protejat cu ziduri de incinta groase, pâna la 2 m si turnuri domnesti de aparare înalte de peste 7 m si înzestrat cu o serie de cladiri domnesti, precum si o fântâna cu o inscriptie de ctitorie de la Lapusneanu. În biserica se odihnesc ramasitele pamântesti ale domnitorului care si-a petrecut aici ultimul an de viata, ca simplu calugar sub numele de Pahomie, sotia sa Ruxandra si doua fiice, Teofana si Teodora. Vechea pictura murala interioara nu s-a pastrat, cea actuala datând din anii 1821-1828. La manastirea Slatina au functionat scoli de caligrafi si miniaturisti, iar între anii 1842-1846 aici a trait, ca simplu calugar, fostul mitropolit al Moldovei, Veniamin Costache, ale carui oseminte au fost ulterior stramutate la Iasi.

Manastirea Solca

Ctitorita de catre domnul Stefan Tomsa al II-lea, care a înzestrat-o cu unele sate din zona. Ea a fost fortificata cu ziduri de incinta, turn-clopotnita si chilii pentru calugari. La 10 ani dupa ocupatia habsburgica a Bucovinei, ea va fi desfiintata, biserica devenind parohiala. Monumentul urmeaza liniile Dragomirnei, cu care este contemporana, dar poarta si elemente noi de arhitectura, care vor deveni caracteristice veacului al XVII-lea. De acest centru de cultura religioasa îsi leaga o buna parte a activitatii sale, cunoscutul arhimandrit Vartolomei Mazarean care, în 1775, a devenit staret la manastirea Putna.

Manastirea Rasca

A fost ridicata de catre Petru Rares în 1542 pe locul unde exista o alta biserica de lemn. De-a lungul timpului a suferit diverse modificari. Din pictura originala interioara s-a pastrat doar tabloul votiv (Rares, doamna Elena si doi fii). Cea mai mare parte din odoarele manastirii au fost jefuite de tatari în 1716. Tot aici, în 1844, a fost întemnitat pentru câteva luni, într-unul din turnurile zidului de incinta, viitorul revolutionar Mihail Kogalniceanu.

Manastirea Patrauti

Ctitorita de Stefan cel Mare la 1487, cu pictura interioara apartinând epocii sale, remarcându-se tabloul votiv unde apare voievodul si scena „Cavalcadei Sfintei Cruci”. În 1783 administratia austriaca desfiinteaza manastirea fondata aici.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

Detine biserica Sfântul Gheorghe, începuta de Bogdan al III-lea la 1514 si finalizata de Stefanita în 1522 si are un plan constructiv asemanator cu cel al bisericii Manastirii Neamtului. Pictura interioara si cea exterioara a fost realizata în 1534. Dupa Mirauti devine noua catedrala mitropolitana unde au fost mutate moastele ”Sfântului Ioan cel Nou”, considerat de-a lungul timpului un adevarat protector al Sucevei. În interior se gaseste racla sa, împodobita cu scene din martirajul sau, realizat pe placi de argint. Turnul-clopotnita a fost ridicat de Petre Schiopul în 1589, iar capela a fost realizata din initiativa mitropolitului Anastasie Crimca intre anii 1626-1629.

Biserica Mirauti

Este cel mai vechi monument religios din Suceava, opera a domniei lui Petru I Musat. Odata cu crearea Mitropoliei Moldovei si aducerea in 1402, de catre Alexandru cel Bun, a moastelor „Sfântului Ioan cel Nou”, depuse aici, lacasul devine catedrala mitropolitana si implicit loc de ungere a viitorilor domni ai tarii. Distrusa de turci, probabil la 1476, este recladita de Stefan cel Mare si cade în ruina în vremea dominatiei habsburgice.

Biserica Parhauti

A fost construita la 1522 pe amplasamentul unui lacas de cult mai vechi si a apartinut curtii boieresti a cunoscutului logofat al lui Petru Rares, Gavril Trotutan.

Biserica Sanctuarul Maicii Domnului

Situata in localitatea Cacica, este romano-catolica si construita în stil neogotic, sfintita la 16 octombrie 1904, eveniment la care au participat arhiepiscopi din Italia, Polonia si Cernauti. Monumentul se remarca prin frumusetea vitraliilor sale, dar si prin „Grota Sfintei Maria”, amenajata în exterior. Anual, la 15 august, aici are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova.

Alte biserici, vechi si interesante din punct de vedere arhitectural, care pot fi vizitate în judetul Suceava sunt:

 • Biserica Beizadelelor (Domnitelor) – str. Stefanita Voda nr. 3, Suceava;
 • Biserica Învierea – Suceava b-dul Ana Ipatescu, colt cu Ion Voda Viteazul;
 • Biserica Sfântul Nicolae – str. Mihai Viteazu nr. 46, Suceava;
 • Biserici, monumente de arhitectura, dar din lemn, gasim pe valea râului Solonet la: Pârtestii de Jos (1780), Solonet (1781) si Todiresti (1772);
 • Biserica Manastirii Todirenilor, aflata în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava;
 • Biserica Sfintei Cruci – str. Vasile Alecsandri, colt cu Armeneasca;
 • Biserica din Sfântul Ilie – suburbie a municipiului Suceava, la 3 km vest;
 • Biserica din Reuseni – alta realizare stefaniana, începuta în 1503, pe locul unde a fost prins si decapitat la 15 octombrie, 1451, tatal sau, Bogdan al II-lea;
 • Biserica Sfântul Dumitru – str. Curtea Domneasca nr. 10, ctitorita de Petru Rares între anii 1534-1535.
  • REALIZAM SITE/MAGAZIN ONLINE PRO 2018 – pentru vanzari de produse si servicii se recomanda un site propriu, conceput interactiv, pentru a atrage online clientii.
   Suport complet din 2004: site-uri optimizate, securizate, administrate si promovate eficient click aici

   Contact direct

   • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
   • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
   • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
   • telefon: 0741 405498
   • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

   Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

   • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
   • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
   {lang: 'ro'}

   Ghid turistic Lacasuri de cult ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

19 iulie 2018, 20:17
Parţial însorit cu furtună
24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 m/s NV
UV-Index: 0
Răsarit: 5:36
Apus: 21:05
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Cazare in Bucovina 2018 >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

  Pinned: 11 Feb 2016
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
 • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

  Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte specialeNewsletter Bucovina

CAZARE BUCOVINA

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...