- Telefon0741 405498
- Website
Cobza de pastrav afumat - specialitate culinara originara din Bucovina.
"Cobza de pastrav afumat" este descoperita in Bucovina, langa Valea Putnei, acum vreo jumatate de secol, de un fost silvicultor pe nume Antonovici. El a avut ideea si de aici s-a rspandit si in alte locuri. Reteta a fost a lui si a fost dusa mai departe de rudele lui.
E o adevarata arta ai dureaza ceva vreme sa vezi rezultatul. "Cobza de pastrav afumat" - devenita astazi una dintre emblemele culinare a Bucovinei - este compusa din cativa pastravi afumati in anume fel si legati impreuna apoi, intr-un manson de cetina proaspata, de brad. Cetina este adunata in forma de cobza si legata cu fasii de coaja de rachita, astfel ca - la final - are forma unei cobze fara coada. Asa cum spune pastravarul care produce asa ceva, nu stii niciodata, in calitate de consumator, cati pastravi are cobza, pentru ca depinde de marimea lor. Poate fi un kilogram de peste viu (care, dupa eviscerare si afumare, scad in greutate, desigur) in fiecare "cobza". Uneori, daca pestele e mare, pot fi si patru bucati. De regula, intra cam sase. Fiecare peste e prins, curatat, spalat bine si pus sa stea vreo patru ceasuri la bait cu sare si condimente. Nu se foloseste otet sau vin, iar condimentele nu trebuie sa fie din cele tari, ca sa nu acopere gustul delicat al pestelui. Dupa asta, se clateste pestele si se pune la afumat.
Se foloseste numai fum cald din conuri de brad, pentru a se patrunde carnea.
Afumatul este o tehnica speciala si trebuie deprinsa pentru ca, daca fumul e prea cald sau prea tare, pestele se sfarama sau devine amar, dar daca fumul e prea rece, ori prea putin, pestele ramane crud. Dureaza cam 4-5 ore afumatul, poate si mai mult uneori. Pe urma se lasa la racit si abia dupa aceea se poate grupa pestele in cetina si lega.
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
0741 405498
birou@bucovinacazare.ro
https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/pastrav-afumat-in-cobza-de-cetina/
Localitatea Suceava, județul Suceava, Bucovina
Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Accept
Afișați o Recenzie