Google Ads
Contor Vizite Portal din 2013
OFERTĂ - web design & marketing online/offline
 • SERVICII PROMOVARE - SITE-URI & FOTO/VIDEO - experiență 15 ani:
 • - creare rapidă site prezentare/magazin online pentru orice tip de activitate, nivel profesionist de structurare, optimizare SEO și promovare online
 • - realizare și editare foto/video cu aparatură profesionistă DSRL (Nikon, Sony)
 • - tarife corecte: cele mai bune, raportate la calitate + garanție contractuală
 • CONTACT 24/7: date contact și portofoliu site-uri click aici >>
DREPTURI AUTOR = CONȚINUT ORIGINAL
Pot fi preluate fragmente din textul original prezentat aici, eventual și imagini, cu specificarea clară a sursei & link sursă - legea nr. 8/1996 actualizată.
Descriere

Mănăstirea Sucevița - UNESCO
Atracții Turistice Suceava, BUCOVINA

Manastirea Sucevita (monument UNESCO) a fost intemeiata in secolul al XVI-lea de catre familia de boieri moldoveni care a dat un mitropolit si doi domnitori - a Movilestilor. Nu se cunoaste anul cand a fost terminat ansamblul, insa, conform documentelor, construirea asezamantului incepe dupa 1583, data de la care fratii Movila ajung sfetnici ai lui Petru Schiopul. Biserica, avand hramul "Invierea Domnului", este mentionata in hrisoave de intarire a posesiunilor in 1586. Ctitor al incintei de piatra, probabil si al casei domnesti si chiliilor, este considerat Ieremia Movila, care a fost domn al Moldovei intre 1595-1606.
Se pare ca tot el este si initiatorul picturii interioare si exterioare. Alaturi de acesta, un alt ctitor a fost Teodosie Barnovschi, care ocupa scaunul mitropolitan al Moldovei dupa Gheorghe Movila. Biserica este compartimentata in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor. Deasupra gropnitei se afla tainita la care se ajunge pe o scara in spirala. La exterior decoratia consta din firide inguste dispuse pe abside. Ferestrele si portalul intrarii au ancadramente in stil gotic. Pictura interioara si exterioara este bine pastrata, fiind realizata in perioada septembrie 1595-iulie 1596, sub conducerea fratilor Ioan si Sofronie, in timpul domniei lui Ieremia Movila. Dintre scenele picturii interioare amintim patimile Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si aducerea moastelor acestuia la Suceava, de catre Alexandru cel Bun. Impresionante la pictura exterioara sunt Scara Virtutilor, pictata pe fatada nordica, si Arborele lui Iesei, pe fatada sudica. Iconostasul, daruit manastirii de egumenul Ghenadie in 1801, apartine artei baroce tarzii. Un alt iconostas, mai mic, care dateaza din 1805, a fost adaptat intrarii din pronaos in gropnita. Ambele sunt de o mare valoare artistica si impresioneaza vizitatorul atat prin bogatia elementelor, cat si prin maniera de executie.
In gropnita, pe latura de sud, se gasesc mormintele fratilor Ieremia si Simion Movila, acoperite cu lespezi din marmura bogat sculptate.
Incinta are forma aproape patrata, cu laturile de 100x104 m. Zidurile au grosimea de pana la 3 m si inaltime de peste 6 m. Fiecare colt este prevazut cu cate un turn octogonal, cu doua pana la cinci nivele. Al patrulea turn - turnul clopotnita - situat in coltul nord-vestic, are plan patrat si este intarit cu trei contraforturi etajate. Clopotnita se afla la ultimul nivel, aici ajungandu-se pe o scara in spirala sapata in grosimea zidului. Turnul de la intrare are planul patrat, doua contraforturi in afara incintei si doua etaje; pe fatada exterioara pot fi vazute stema Moldovei, sculptata in piatra, si scena pictata a hramului - Invierea Domnului. Drumul de straja de pe latura de nord a fost inchis, probabil in secolul al XIX-lea, cu o fatada de lemn ale carei ferestre, lucrate manual, mai pastreaza amprenta epocii. Amenajarea prezinta intre turnul clopotnita si turnul de la intrare un foisor suprainaltat cu un mic turn sustinut de o coloana din lemn sculptata, pe al carei capitel este inscris anul 1867.
In cimitirul manastirii, de pe latura de vest, se afla o biserica de zid de mici dimensiuni, cu hramul Botezul Domnului, zidita tot de fratii Movila in 1581.
Muzeul are o colectie bogata de obiecte de arta medievala: broderii, miniaturi, sculptura in lemn, argintarie etc. Se remarca acoperamintele de mormant ale lui Ieremia si Simion Movila.

LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>


Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)

Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina


Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>

Video
Google Ads
Contact Detalii
 • Telefon

  0741 405498

 • Email

  birou@bucovinacazare.ro

 • Site

  https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/manastirea-sucevita-unesco/

Localizare

Localitatea Sucevița, județul Suceava, Bucovina

Contact Direct

MESAJ DIRECT >>

Google Ads
mood_bad
 • Fără comentarii încă.
 • Afișați o Recenzie

   Follow Me on Instagram

    CAZARE BUCOVINA

    = Cazare Suceava, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Vatra Dornei, Cazare Gura Humorului, Cazare Vama, Cazare Moldovița, Cazare Rădăuți, Cazare Putna, Cazare Sucevița, Cazare Sadova, Cazare Pojorâta, Cazare Rarău, Cazare Mălini, Cazare Cacica =
    Cazare în Bucovina 2021 >>

    Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Acceptați

    Bucovina Cazare ro - favicon 2

    Turiștii țin legătura cu echipa noastră din Bucovina din 2004 - noutăți și oferte speciale direct de la sursă