Google Ads
Contor Vizite Portal din 2013
OFERTĂ - web design & marketing online/offline
 • SERVICII PROMOVARE - SITE-URI & FOTO/VIDEO - experiență 15 ani:
 • - creare rapidă site prezentare/magazin online pentru orice tip de activitate, nivel profesionist de structurare, optimizare SEO și promovare online
 • - realizare și editare foto/video cu aparatură profesionistă DSRL (Nikon, Sony)
 • - tarife corecte: cele mai bune, raportate la calitate + garanție contractuală
 • CONTACT 24/7: date contact și portofoliu site-uri click aici >>
DREPTURI AUTOR = CONȚINUT ORIGINAL
Pot fi preluate fragmente din textul original prezentat aici, eventual și imagini, cu specificarea clară a sursei & link sursă - legea nr. 8/1996 actualizată.
Descriere

Mănăstirea Slatina din Bucovina
Atracții Turistice Suceava, BUCOVINA

Pe valea paraului Suha Mica se afla Manastirea Slatina, ctitorita de Alexandru Lapusneanu in perioada 1553-1558. Dupa datele furnizate de Eftimie, cronicarul oficial de la acea data, lacasul s-ar fi terminat abia in 1564, sfintirea facandu-se la 14 octombrie 1558 de catre Mitropolitul Grigorie. Manastirea a fost reparata in mai multe randuri: in secolul XVII de catre Vasile Lupu, in 1821, dupa ce eteristii au jefuit-o de odoare, de Arhiereul Filaret Apamis, apoi in 1826 si 1828 de catre Mitropolitul Veniamin.
Biserica, cu hramul "Schimbarea la Fata", se aseamana ca plan cu cea de la Bistrita, diferenta facand-o absidele laterale care la Slatina se inscriu in grosimea zidurilor (de peste un metru), fiind asezate pe un soclu de piatra inalt de 1,80 m. Initial a fost compartimentata in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor, insa ulterior, la refacerile de la inceputul secolului al XIX-lea, a fost inlaturat peretele despartitor. Turla se inalta pe arce si pandantivi avand la exterior forma octogonala.
La exterior, decoratia consta dintr-un singur rand de ocnite, exceptie facand peretele vestic al pridvorului, care are doua randuri. Fiecare fatada se sprijina pe cate trei contraforturi, iar pridvorul are cate unul la colturile de nord si de sud.
Biserica a fost pictata in secolul al XVI-lea, insa, din cauza numeroaselor incendii prin care a trecut, nu mai pastreaza urme. A fost repictata intre 1821-1828, apoi complet refacuta in tehnica tempera. Scenele sunt lucrate dupa erminia bizantina. Tabloul votiv de pe peretele vestic al pronaosului il infatiseaza pe ctitor alaturi de sotia Ruxandra si de cei opt copii, patru fete si patru baieti.
Aici sunt inmormantati Alexandru Lapusneanu, care in ultimul an de viata s-a calugarit cu numele de Pahomie, sotia sa, Ruxandra si doua dintre fiice, Teofana si Teodora. Alaturi de aceste morminte se afla si cele ale comisului Apostolache, Doamnei Chiajna si fiului lor Dumitrascu, al marelui paharnic Niculae Mogaldea si al fiului sau Vasile, al Mitropolitului Veniamin Costache, ale carui ramasite au fost stramutate la Iasi in 1886.
Palatul domnesc, aflat in partea de sud a bisericii, a fost construit dupa 1558, odata cu turnurile si zidurile de aparare. Se pastreaza in forma initiala si adaposteste muzeul manastirii, care expune manuscrise, carte veche, icoane, diverse obiecte de cult.
Trapeza a fost construita in 1561, iar fantana, cu elemente ornamentale ce amintesc de Renasterea italiana, in aceeasi epoca.
Zidurile de incinta cu creneluri inalte de 8-10 m si cele patru turnuri de colt au fost construite din piatra, dupa 1558. Cele doua turnuri de intrare sunt prevazute cu gang, cel de la est fiind construit din caramida, iar cel de la vest din piatra.

LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>


Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)

Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina


Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>

Video
Google Ads
Contact Detalii
 • Telefon

  0741 405498

 • Email

  birou@bucovinacazare.ro

 • Site

  https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/manastirea-slatina-din-bucovina/

Localizare

Localitatea Slatina, județul Suceava, Bucovina

Contact Direct

MESAJ DIRECT >>

Google Ads
mood_bad
 • Fără comentarii încă.
 • Afișați o Recenzie

   Follow Me on Instagram

    CAZARE BUCOVINA

    = Cazare Suceava, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Vatra Dornei, Cazare Gura Humorului, Cazare Vama, Cazare Moldovița, Cazare Rădăuți, Cazare Putna, Cazare Sucevița, Cazare Sadova, Cazare Pojorâta, Cazare Rarău, Cazare Mălini, Cazare Cacica =
    Cazare în Bucovina 2021 >>

    Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Acceptați

    Bucovina Cazare ro - favicon 2

    Turiștii țin legătura cu echipa noastră din Bucovina din 2004 - noutăți și oferte speciale direct de la sursă