Google Ads
Contor Vizite Portal din 2013
OFERTĂ - web design & marketing online/offline
 • SERVICII PROMOVARE - SITE-URI & FOTO/VIDEO - experiență 15 ani:
 • - creare rapidă site prezentare/magazin online pentru orice tip de activitate, nivel profesionist de structurare, optimizare SEO și promovare online
 • - realizare și editare foto/video cu aparatură profesionistă DSRL (Nikon, Sony)
 • - tarife corecte: cele mai bune, raportate la calitate + garanție contractuală
 • CONTACT 24/7: date contact și portofoliu site-uri click aici >>
DREPTURI AUTOR = CONȚINUT ORIGINAL
Pot fi preluate fragmente din textul original prezentat aici, eventual și imagini, cu specificarea clară a sursei & link sursă - legea nr. 8/1996 actualizată.
Descriere

Mănăstirea Putna din Bucovina
Atracții Turistice Suceava, BUCOVINA

Manastirea Putna - dupa traditie, in 1466, Stefan cel Mare, dorind sa ridice un locas de cult in zona, a tras cu arcul de pe un deal aflat in stanga manastirii - Dealul Crucii (marcat astazi cu o cruce din piatra), hotarand ca acolo unde va cadea sageata sa fie construita biserica. In 1481 era finalizata constructia manastirii, a carei biserica a fost sfintita in anul 1470, aceasta fiind prevazuta si cu incinta fortificata. In 1484 un incendiu a distrus-o in parte, insa voievodul a refacut-o pana in 1498.
Afectata de trecerea timpului, biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost demolata din ordinul lui Vasile Lupu, care incepe reconstruirea unui nou edificiu religios, respectand planul celui disparut. Lucrarile au continuat si in timpul urmatorilor domni: Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija, fiind terminate in anul 1662, in stilul arhitectonic al secolului al XVII-lea. Astfel, la exterior, elementele arhitectonice sculptate in piatra - torsade, siruri de caramizi zimtate etc - sunt specifice secolului al XVII-lea. In vara anului 1691 a fost din nou incendiata de polonezii si cazacii condusi de Ioan Sobieski, pentru a-i determina pe calugari sa predea turnul tezaurului. Cutremurul din 1739 a afectat biserica, zidurile de incinta, cele patru turnuri, clopotnita si turnul portii. Mitropolitul Iacov Putneanul se ocupa intre 1757-1760 de refacerea ansamblului: consolideaza zidurile de incinta, ale clopotnitei si ale bisericii, reface turnul portii, reconstituie in stil baroc tamburul turlei de pe naos, repara acoperisul, inlocuieste pardoseala si realizeaza un nou iconostas, care se pastreaza si astazi.
Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan treflat si este compartimentata astfel: pridvor inchis, pronaos, gropnita, naos cu abside laterale si altar. Trecerea din pridvor in pronaos si din pronaos in gropnita se face prin usi dispuse in ax, impodobite cu chenare in stil gotic. Intre gropnita si naos exista trei stalpi octogonali pe care se sprijina trei arcade.
In gropnita, in partea dreapta, sub un baldachin, se afla mormantul marelui voievod, acoperit cu o lespede din marmura alba de Cararra, lucrata in timpul vietii domnitorului, fapt care ar explica lipsa anului mortii. Deasupra mormantului o candela sta aprinsa mereu. In fata se afla lespedea de pe mormantul ultimei sale sotii, Maria Voichita. In stanga gropnitei, tot sub un baldachin, se afla mormantul celei de-a doua sotii a lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop; alaturi se afla cele ale doi dintre fiii lui Stefan - Bogdan si Petru. In pronaos se odihnesc: Bogdan Voievod, Maria - fiica lui Stefan Voievod, Stefanita Voda si Doamna Maria, prima sotie a lui Petru Rares. In pridvor sunt ingropati Mitropolitii Teoctist I, cel care l-a incoronat pe Stefan cel Mare, si Iacov Putneanul, precum si parintii acestuia din urma.
Turnul tezaur, ridicat in 1481 pe latura de vest a manastirii, s-a pastrat in forma originala: inalt de 18 m, in stil gotic, cu parter in plan patrat si trei etaje octogonale. Fiecare latura are 9 m lungime, zidurile fiind mai groase de 2 m. Este intarit cu patru contraforturi. Accesul la primul etaj se facea printr-o scara mobila, retrasa in caz de asediu; de la acest etaj se urca pe o scara spiralica din piatra.
Turnul portii de intrare, construit tot in 1481, a fost restaurat de Iacov Putneanul, care i-a dat forma actuala; turnul clopotnita a fost ridicat in 1886.
Muzeul Manastirii Putna adaposteste cea mai importanta colectie de broderie bizantina din Europa centrala, intre care amintim celebrul acoperamant de mormant al Mariei de Mangop, sau marea devera „Adormirea Maicii Domnului". Alaturi de broderii, muzeul gazduieste piese descoperite cu ocazia cercetarilor arheologice si a lucrarilor de restaurare, obiecte liturgice, icoane, documente si manuscrise (amintim celebrul Tetraevangheliar de la Humor cu portretul lui Stefan cel Mare).
Chilia lui Daniil Sihastru se afla la 1,5 km de satul Putna. Aici, conform traditiei, a trait Daniil inainte de construirea manastirii, dupa care s-a mutat la Voronet, unde a fost inmormantat. Intr-o stanca se afla o bisericuta sapata manual, care reproduce planul unei biserici, cu pronaos, naos si altar, iar sub bisericuta se afla chilia extrem de austera a calugarului Daniil Sihastru.

LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>


Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)

Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina


Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>

Video
Google Ads
Contact Detalii
 • Telefon

  0741 405498

 • Email

  birou@bucovinacazare.ro

 • Site

  https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/manastirea-putna-din-bucovina/

Localizare

Localitatea Putna, județul Suceava, Bucovina

Contact Direct

MESAJ DIRECT >>

Google Ads
mood_bad
 • Fără comentarii încă.
 • Afișați o Recenzie

   Follow Me on Instagram

    CAZARE BUCOVINA

    = Cazare Suceava, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Vatra Dornei, Cazare Gura Humorului, Cazare Vama, Cazare Moldovița, Cazare Rădăuți, Cazare Putna, Cazare Sucevița, Cazare Sadova, Cazare Pojorâta, Cazare Rarău, Cazare Mălini, Cazare Cacica =
    Cazare în Bucovina 2021 >>

    Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Acceptați

    Bucovina Cazare ro - favicon 2

    Turiștii țin legătura cu echipa noastră din Bucovina din 2004 - noutăți și oferte speciale direct de la sursă