Google Ads
Contor Vizite Portal din 2013
OFERTĂ - web design & marketing online/offline
 • SERVICII PROMOVARE - SITE-URI & FOTO/VIDEO - experiență 15 ani:
 • - creare rapidă site prezentare/magazin online pentru orice tip de activitate, nivel profesionist de structurare, optimizare SEO și promovare online
 • - realizare și editare foto/video cu aparatură profesionistă DSRL (Nikon, Sony)
 • - tarife corecte: cele mai bune, raportate la calitate + garanție contractuală
 • CONTACT 24/7: date contact și portofoliu site-uri click aici >>
DREPTURI AUTOR = CONȚINUT ORIGINAL
Pot fi preluate fragmente din textul original prezentat aici, eventual și imagini, cu specificarea clară a sursei & link sursă - legea nr. 8/1996 actualizată.
Descriere

Mănăstirea Probota - UNESCO
Atracții Turistice Suceava, BUCOVINA

Manastirea Probota, monument UNESCO, a fost ctitorita de Petru Rares intre 1530 (biserica si clisiarnita) si 1550, cand au fost terminate zidurile de incinta si turnurile. Istoria acestui locas incepe in timpul lui Petru I, care a ridicat intr-o poiana o manastire din lemn, cu hramul Sf. Nicolae. Stefan cel Mare a ridicat in lunca paraului Somuz o biserica de zid, posibil in anul 1465, refacuta in ultimul deceniu al secolului al XV -lea si care va fi distrusa de o alunecare de teren; aici a fost inmormantata mama acestuia, Oltea, calugarita sub numele de Maria.
Ulterior, Petru Rares zideste in 1530 actuala biserica Sf. Nicolae, pictata in 1532. Aleasa pentru a deveni necropola domneasca, domnitorul o inzestreaza cu vesminte, argintarie, carti si mosii. In partea de nord construieste o Casa Domneasca din piatra; pana in 1550 ridica zidurile de incinta, turnurile, chiliile si trapeza. Hotararea de a transforma noua manastire in necropola domneasca se pare ca i-a nemultumit pe calugarii din marile manastiri moldovenesti, acestia subminand mai tarziu prestigiul manastirii, care a decazut pana in vremea lui Vasile Lupu. Acesta initiaza lucrari de reparatii, ocazie cu care asaza pe zidul de imprejmuire o pisanie, astazi pierduta.
Biserica are plan treflat, compartimentat in altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor, despartite intre ele prin ziduri de piatra. Turla este octogonala, deschisa pe naos si prevazuta cu patru ferestre. Absidele se inscriu in zid, la exterior biserica avand forma de nava.
Pictura, executata in 1532, restaurata in 1844 si dupa 1990, sub egida UNESCO, impresioneaza atat prin maniera de executie, cat si prin programul iconografic unitar si coerent. Culorile sunt calde, alese cu mare grija, iar liniile sunt perfecte. Intre scene amintim Pantocratorul care domina maiestuos tamburul turlei, Cina cea de taina din altar, Sf. Nicolae si Rastignirea din naos, sinoadele ecumenice din pronaos si Judecata de Apoi pictata pe bolta pridvorului. Pictura exterioara este degradata, insa pot fi inca admirate scenele: Arborele lui Iesei si Acatistul Bunei Vestiri.
Peste mormintele din gropnita (al lui Petru Rares si al sotiei Elena) se afla lespezi din marmura, lucrate cu mare maiestrie. Beciul medieval din curte, restaurat, este vizitabil. In clisiarnita, un mic muzeu adaposteste piese rezultate in urma cercetarilor arheologice.

LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>


Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)

Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina


Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>

Video
Google Ads
Contact Detalii
 • Telefon

  0741 405498

 • Email

  birou@bucovinacazare.ro

 • Site

  https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/manastirea-probota-unesco/

Localizare

Localitatea Probota, județul Suceava, Bucovina

Contact Direct

MESAJ DIRECT >>

Google Ads
mood_bad
 • Fără comentarii încă.
 • Afișați o Recenzie

   Follow Me on Instagram

    CAZARE BUCOVINA

    = Cazare Suceava, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Vatra Dornei, Cazare Gura Humorului, Cazare Vama, Cazare Moldovița, Cazare Rădăuți, Cazare Putna, Cazare Sucevița, Cazare Sadova, Cazare Pojorâta, Cazare Rarău, Cazare Mălini, Cazare Cacica =
    Cazare în Bucovina 2021 >>

    Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Acceptați

    Bucovina Cazare ro - favicon 2

    Turiștii țin legătura cu echipa noastră din Bucovina din 2004 - noutăți și oferte speciale direct de la sursă