- Telefon0741 405498
- Website
Gospodinele din Bucovina sint experte in mamaliguta. Se spune chiar ca o tanara care nu stie sa faca mamaliga cum trebuie nu-i inca buna de maritat.
Doamna Ecaterina Morosan, o pensionara din Campulung Moldovenesc, a dezvaluit tehnica de a face o mamaliga "adevarata": "Faina trebuie sa fie uscata si cernuta. Cea mai frumoasa mamaliga iese din malai grisat. Apa se pune in ceaun, la fiert, cu sare. Cind clocoteste, se pune putina faina, in ploaie, se mai lasa sa fiarba, apoi se pune toata faina odata si se lasa sa fiarba 10-15 minute, fara sa amestecam. Botul format se rupe in patru cu facaletul si se mai lasa la fiert. Dupa aceea, se micsoreaza flacara ori se trage ceaunul pe marginea plitei si se amesteca bine, sa nu ramana cocoloase. Ceaunul se pune iar la fiert, mamaliga se mai amesteca, apoi se rotunjeste cu o lingura umeda si se mai lasa sa se coaca usor. Apoi, se rastoarna pe un fund din lemn, iar mamaliga nu trebuie sa curga si neaparat trebuie sa fie rumenita usor. Se poate face si mamaliga pripita - cand clocoteste apa, se pune toata faina, in ploaie si se amesteca mereu, pana este fiarta. Se face repede, dar nu-i asa de gustoasa."
... sau mamaliga imbunatatita:
Mamaliga se "asorteaza" foarte bine cu branza sarata. De pilda, se poate face bulz sau "urs", din doua straturi de mamaliga fierbinte, intre care se "ascund" cantitati maricele de unt si branza de oaie. In Bucovina, "ursul" se serveste cald, in vas de lut, alaturi de ceapa cruda, zdrobita si presarata cu sare.
Din mamaliga se face si "ciuci" - un bot care are in mijloc putina branza grasa si sarata. Mamaliga este rotunjita ca mingea in jurul branzei, iar botul este rumenit in spuza. Este preferat in special de copii, la tara, pentru ca il pot manca si rece, cind se joaca pe-a afara, dar si cald, la masa.
La stana se pregateste si balmosul, o specialitate ravnita de orice drumet cunoscator. Baciul Constantin Dragan, din comuna Vama, ne-a spus ca in ceaun, in loc de apa, se pune smantana la fiert, la foc iute. Cind clocoteste, se adauga faina, in ploaie, si se fierbe pana miroase a mamaliga prajita, iar deasupra se ridica grasimea din smantana. Cat este fierbinte, balmosul trebuie impanat cu bucati de branza si se serveste cald. Baciul ne-a mai impartasit un secret: dupa balmos nu se bea apa!
Tot in Bucovina, se obisnuieste sa se prepare si un sortiment de mamaliga dulce, numita "malai". Gospodina amesteca, la un kilogram de faina de porumb, o cana cu gris sau cu faina alba si o lingurita de sare. Totul se opareste cu o cantitate tripla de lapte indulcit (sau apa), se amesteca si se lasa sa se racoreasca. I se pot adauga arome, oua si untura, apoi amestecul se coace intr-o tava tapetata cu unt, pana se rumeneste. Peste malaiul scos din cuptor se poate turna sirop fierbinte de zahar ars sau smantana.
O varianta a "malaiului" sunt alivencile - placinte romanesti din branza multa si faina de malai, dulci sau sarate, servite tot cu smantana si foarte apreciate de meseni.
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
0741 405498
birou@bucovinacazare.ro
https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/mamaliga-autentica-facuta-ca-n-bucovina/
Localitatea Suceava, județul Suceava, Bucovina
Afișați o Recenzie