Google Ads
Contor Vizite Portal din 2013
OFERTĂ - web design & marketing online/offline
  • SERVICII PROMOVARE - SITE-URI & FOTO/VIDEO - experiență 15 ani:
  • - creare rapidă site prezentare/magazin online pentru orice tip de activitate, nivel profesionist de structurare, optimizare SEO și promovare online
  • - realizare și editare foto/video cu aparatură profesionistă DSRL (Nikon, Sony)
  • - tarife corecte: cele mai bune, raportate la calitate + garanție contractuală
  • CONTACT 24/7: date contact și portofoliu site-uri click aici >>
DREPTURI AUTOR = CONȚINUT ORIGINAL
Pot fi preluate fragmente din textul original prezentat aici, eventual și imagini, cu specificarea clară a sursei & link sursă - legea nr. 8/1996 actualizată.
Descriere

Ciorbă rădăuțeană rețetă de origine
Rețete tradiționale Suceava, BUCOVINA

Usor de inteles este faptul ca celebra ciorba "s-a nascut" la Radauti, iar cea care a dat viata gustoasei mancari este doamna Cornelia Dumitrescu, maestra in arta culinara la Restaurantul "Nordic" din localitatea Radauti. Pasiunea doamnei Dumitrescu pentru gastronomie s-a nascut in familie si a continuat in timpul pregatirii profesionale, printre retetele originale ale domniei sale numarandu-se "sarmalutele ciobanesti", "rulada cu hribi", "cotletul national" si - desigur - "ciorba radauteana".

Ciorba originara din Radauti, realizata (ca reteta) in anul 1979, poate fi descrisa ca fiind gustoasa, usoara, hranitoare ...
Doamna Cornelia Dumitrescu a marturisit faptul ca ideea acestui preparat a aparut ca o alternativa a ciorbei de burta, dar care sa fie mai usoara pentru consumator. Prima varianta a fost cu carne de curcan, gustoasa si cu un continut scazut de colesterol, insa ulterior s-a inlocuit carnea de curcan cu cea de gaina, pentru ca este mai ieftina si mai usor de preparat atunci cand se pregateste ciorba in cantitati mari. Alaturi de carne, ciorba radauteana originala contine si morcovi, radacini de telina si patrunjel, ardei gras, ceapa (eventual, pentru un gust mai bogat, se pot adauga si 1-2 cartofi taiati in jumatate), dreasa fiind in final cu smantana amestecata cu galbenusuri de ou, otet si mujdei de usturoi. Neaparat se serveste la masa alaturi de painea prajita si ardeiul iute (murat sau nu). Reteta originara a ciorbei radauteane (reteta nealterata in timp de catre diversi bucatari ocazionali), a doamnei maestru bucatar Cornelia Dumitrescu din Radauti, Bucovina, este descrisa in cadrul acestei prezentari, spre final.

Reteta de origine - secretele ciorbei radautene: carnea se fierbe inainte cu toate legumele si putina sare, pana se poate desprinde fasii (nu se taie cuburi), exact ca si fasiile de burta de vita, adaugandu-se inapoi in zeama in care a fiert (legumele fierte sunt scoase, lasandu-se doar carnea in zeama); legumele nu se mai adauga ulterior, nici tocate, nici date prin blender, tocmai pentru a se pastra atat consistenta, cat si gustul deosebit al ciorbei; se poate folosi doar piept nedezosat, fara alte parti ale puiului, deoarece gustul si grasimea finala a ciorbei sunt datorate si smantanei si galbenusurilor din compozitie; nu se pune verdeata la final, pentru ca ar arata prea pestrit, iar gustul de verdeata oricum nu s-ar simti, fiind acoperit de cel al otetului si usturoiului; pentru a nu se "taia" ciorba, cand adaugam smantana grasa (minim 25% grasime) amestecata cu faina si galbenusurile, nu turnam totul deodata in oala, ci punem mai intai, separat, doua polonice de ciorba fierbinte in compozitie si amestecam, abia apoi rasturnam totul in oala.

Reteta:

  • Ingrediente: 2 bucati piept nedezosat de pui, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 radacina pastarnac, 1 ardei gras, 1 ceapa medie (optional, pentru un gust mai bogat se pot adauga si 2 cartofi mici taiati in jumatate), 500 gr smantana grasa (minim 25% grasime), 3-4 galbenusuri, 3 linguri faina, 3 linguri otet, 3-5 catei usturoi, sare si piper dupa gust, apa pentru fiert.
  • Preparare: se fierbe pieptul de pui cu putina sare si legumele curatate si taiate in jumatate (doar ceapa se pune intreaga) in circa 3 sau 4 litri de apa, ca sa nu fie nici prea diluata, nici prea concentrata ciorba finala, se scoate spuma, iar dupa ce au fiert bine, se scot legumele de tot, iar carnea se desprinde de pe oase in fasii (se arunca pielita), punandu-se din nou in oala cu zeama in care a fiert, fara legume. Dupa ce mai fierbe putin, se adauga galbenusurile amestecate separat cu faina alba si smantana (pentru a nu se taia sau branzi ciorba, in compozitia de smantana/galbenusuri/faina realizata separat intr-o farfurie adanca, se adauga pe rand doua polonice de ciorba fierbinte si, abia dupa ce se amesteca putin, se rastoarna totul in oala), apoi se acreste cu otet si se pun cateii de usturoi dati prin razatoarea fina. Se mai lasa sa fiarba totul circa 5 minute, la foc mic, se sareaza/pipereaza dupa gust, dupa care se ia de pe foc.
  • Mod de servire: ciorba radauteana se serveste calda, cu paine prajita si ardei iute.

LINK TOATE REȚETELE >>


Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)

Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina


Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>

Video
Google Ads
Contact Detalii
  • Telefon

    0741 405498

  • Email

    birou@bucovinacazare.ro

  • Site

    https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/ciorba-radauteana-reteta-de-origine/

Localizare

Localitatea Suceava, județul Suceava, Bucovina

Contact Direct

    MESAJ DIRECT >>

    Google Ads
    mood_bad
  • Fără comentarii încă.
  • Afișați o Recenzie

      Follow Me on Instagram

        CAZARE BUCOVINA

        = Cazare Suceava, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Vatra Dornei, Cazare Gura Humorului, Cazare Vama, Cazare Moldovița, Cazare Rădăuți, Cazare Putna, Cazare Sucevița, Cazare Sadova, Cazare Pojorâta, Cazare Rarău, Cazare Mălini, Cazare Cacica =
        Cazare în Bucovina 2023 >>

        Bucovina Cazare ro - favicon 2

        Turiștii țin legătura cu echipa noastră din Bucovina din 2004 - noutăți și oferte speciale direct de la sursă