- Telefon0741 405498
- Website
Usor de inteles este faptul ca celebra ciorba "s-a nascut" la Radauti, iar cea care a dat viata gustoasei mancari este doamna Cornelia Dumitrescu, maestra in arta culinara la Restaurantul "Nordic" din localitatea Radauti. Pasiunea doamnei Dumitrescu pentru gastronomie s-a nascut in familie si a continuat in timpul pregatirii profesionale, printre retetele originale ale domniei sale numarandu-se "sarmalutele ciobanesti", "rulada cu hribi", "cotletul national" si - desigur - "ciorba radauteana".
Ciorba originara din Radauti, realizata (ca reteta) in anul 1979, poate fi descrisa ca fiind gustoasa, usoara, hranitoare ...
Doamna Cornelia Dumitrescu a marturisit faptul ca ideea acestui preparat a aparut ca o alternativa a ciorbei de burta, dar care sa fie mai usoara pentru consumator. Prima varianta a fost cu carne de curcan, gustoasa si cu un continut scazut de colesterol, insa ulterior s-a inlocuit carnea de curcan cu cea de gaina, pentru ca este mai ieftina si mai usor de preparat atunci cand se pregateste ciorba in cantitati mari. Alaturi de carne, ciorba radauteana originala contine si morcovi, radacini de telina si patrunjel, ardei gras, ceapa (eventual, pentru un gust mai bogat, se pot adauga si 1-2 cartofi taiati in jumatate), dreasa fiind in final cu smantana amestecata cu galbenusuri de ou, otet si mujdei de usturoi. Neaparat se serveste la masa alaturi de painea prajita si ardeiul iute (murat sau nu). Reteta originara a ciorbei radauteane (reteta nealterata in timp de catre diversi bucatari ocazionali), a doamnei maestru bucatar Cornelia Dumitrescu din Radauti, Bucovina, este descrisa in cadrul acestei prezentari, spre final.
Reteta de origine - secretele ciorbei radautene: carnea se fierbe inainte cu toate legumele si putina sare, pana se poate desprinde fasii (nu se taie cuburi), exact ca si fasiile de burta de vita, adaugandu-se inapoi in zeama in care a fiert (legumele fierte sunt scoase, lasandu-se doar carnea in zeama); legumele nu se mai adauga ulterior, nici tocate, nici date prin blender, tocmai pentru a se pastra atat consistenta, cat si gustul deosebit al ciorbei; se poate folosi doar piept nedezosat, fara alte parti ale puiului, deoarece gustul si grasimea finala a ciorbei sunt datorate si smantanei si galbenusurilor din compozitie; nu se pune verdeata la final, pentru ca ar arata prea pestrit, iar gustul de verdeata oricum nu s-ar simti, fiind acoperit de cel al otetului si usturoiului; pentru a nu se "taia" ciorba, cand adaugam smantana grasa (minim 25% grasime) amestecata cu faina si galbenusurile, nu turnam totul deodata in oala, ci punem mai intai, separat, doua polonice de ciorba fierbinte in compozitie si amestecam, abia apoi rasturnam totul in oala.
Reteta:
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
0741 405498
birou@bucovinacazare.ro
https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/ciorba-radauteana-reteta-de-origine/
Localitatea Suceava, județul Suceava, Bucovina
Afișați o Recenzie