- Telefon0741 405498
- Website
Biserica romano-catolica din Cacica a fost construita intre 1903-1904 de Ordinul Fratilor Misionari Lazaristi sprijiniti de Arhiepiscopul Joseph Weber, episcop auxiliar de Lemberg (Lvov), vicar episcopal pentru Bucovina (1895-1906) si calugar lazarist, pe locul unei biserici mai vechi si a casei parohiale a acesteia din urma. Noua constructie proiectata de arhitectul Teodor Marian Talowski din Lvov, a fost sfintita la 16 octombrie 1904 de catre arhiepiscopul de Lemberg, Józef Bilczewski si de auxiliarul sau, arhiepiscopul Joseph Weber.
Biserica, realizata din piatra si caramida rosie presata, este acoperita cu eternit, are 40 m lungime, 17,5 m latime in nava centrala, 22 m latime in nava transversala, 14 m inaltimea interioara si 50 m inaltimea turnului si dispune de multe ornamente din piatra; deasupra intrarii in biserica este amplasat in fereastra mare de la cor un crucifix din piatra pe care se afla Iisus Hristos, iar in timpan, gravat in piatra, anul sfintirii (1904) si monograma aurita a Mariei cu inscrisul in limba polona: "O, Maryjo, bez grzechu poczeta módl sie za nami" ("O, Marie neprihanit zamislita, roaga-te pentru noi"). Pe turla este montat, la inaltimea de 30 m, un balcon circular, sustinut pe zidurile turlei de coloane din piatra terminate in forma de turnulete. In turla bisericii se afla 4 clopote. Retablul din lemn de tei a fost realizat de o firma austriaca. Altarele laterale (unul inchinat Sfantului Iosif, iar celalalt Sfintei Varvara, patroana minerilor) si statuile au fost realizate din lemn de tei sculptat de firma "Stuflesser" din Tirol, pictate in ulei si aurite. Amvonul bisericii este impunator, culminand cu figura lui "Iisus, Bunul Pastor". In prezbiteriu, pe un perete lateral, se afla o vitrina cu peste 100 de obiecte votive din aur si argint, de diferite marimi, ce reprezinta figuri umane in rugaciune, brate si picioare, dar cele mai multe sunt inimi, ochi ce plang, cruciulite etc, depuse aici ca recunostinta de catre pelerini. Vitraliile situate in cele 5 ferestre ale prezbiteriului reprezinta cele cinci mistere de slava ale Rozariului Maicii Domnului, iar cele doua ferestre laterale din navele transversale sunt realizate din sticla colorata. Candelabrul, de mari dimensiuni, a fost realizat in 1907. In anul 1914 a fost construit corul, sfintit in 21 aprilie 1918; orga clasica datata in 1937 a fost serios avariata in 1944 si restaurata intre 1997-1998.
Celebra Icoana cu Madona Neagra, reprezentand-o pe Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul in brate, aflata in altarul principal, este o copie a Icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagra" de la Czestochowa (Silezia) si se presupune ca a fost pictata la inceputul secolului al XVII-lea; a fost adusa la Cacica in anul 1809 de la o biserica armeano-catolica din Stanislavov (Polonia). Icoana este pictata pe panza, are dimensiunile de 86 X 60 cm si este acoperita cu lemn sculptat aurit.
Alaturi de biserica, in 1937 a fost ridicata Grota Lourdes, replica a celei din Franta, pe locul unde, in 1908, fusese construita din piatra o grota din piatra inchinata Maicii Domnului din Lourdes.
LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
0741 405498
birou@bucovinacazare.ro
https://www.bucovinacazare.ro/bucovina-cazare-festivaluri-obiective/biserica-romano-catolica-din-cacica/
Localitatea Cacica, județul Suceava, Bucovina
Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Accept
Afișați o Recenzie