Ciorba radauteana reteta de origine

Prezentare – actualizare 20 October 2017

Usor de inteles este faptul ca celebra ciorba “s-a nascut” la Radauti, iar cea care a dat viata gustoasei mancari este doamna Cornelia Dumitrescu, maestra in arta culinara la Restaurantul “Nordic” din localitatea Radauti. Pasiunea doamnei Dumitrescu pentru gastronomie s-a nascut in familie si a continuat in timpul pregatirii profesionale, printre retetele originale ale domniei sale numarandu-se “sarmalutele ciobanesti”, “rulada cu hribi”, “cotletul national” si – desigur – “ciorba radauteana”.
Ciorba originara din Radauti, realizata (ca reteta) in anul 1979, poate fi descrisa ca fiind gustoasa, usoara, hranitoare …
Doamna Cornelia Dumitrescu a marturisit faptul ca ideea acestui preparat a aparut ca o alternativa a ciorbei de burta, dar care sa fie mai usoara pentru consumator. Prima varianta a fost facuta cu carne de curcan, gustoasa si cu un continut scazut de colesterol, insa ulterior s-a inlocuit carnea de curcan cu cea de pui, pentru ca este mai ieftina si mai usor de preparat atunci cand se pregateste ciorba in cantitati mai mari. Alaturi de carne, ciorba radauteana originala contine si morcovi, radacini de telina si patrunjel, ardei gras, ceapa (eventual, pentru un gust mai bogat, se pot adauga si 1-2 cartofi taiati in jumatate), dreasa fiind in final cu smantana amestecata cu galbenusuri de ou, otet si mujdei de usturoi. Neaparat se serveste la masa alaturi de painea prajita si ardeiul iute (murat sau nu).

Reteta de origine – secretele ciorbei radautene: carnea se fierbe inainte cu toate legumele si putina sare, pana se poate desprinde fasii (nu se taie cuburi), exact ca si fasiile de burta de vita, adaugandu-se inapoi in zeama in care a fiert (legumele fierte sunt scoase, lasandu-se doar carnea in zeama); legumele nu se mai adauga ulterior, nici tocate, nici date prin blender, tocmai pentru a se pastra atat consistenta, cat si gustul deosebit al ciorbei; se poate folosi doar piept nedezosat, fara alte parti ale puiului, deoarece gustul si grasimea finala a ciorbei sunt datorate si smantanei si galbenusurilor din compozitie; nu se pune verdeata la final, pentru ca ar arata prea pestrit, iar gustul de verdeata oricum nu s-ar simti, fiind acoperit de cel al otetului si usturoiului; pentru a nu se “taia” ciorba, cand adaugam smantana grasa (minim 25% grasime) amestecata cu faina si galbenusurile, nu turnam totul deodata in oala, ci punem mai intai, separat, doua polonice de ciorba fierbinte in compozitie si amestecam, abia apoi rasturnam totul in oala:

SEJUR TRADITIONAL IN BUCOVINA 2017 – oferte selectate calitativ de echipa BucovinaCazare.ro – rezervari contactand direct proprietarii, tarife mici si reduceri in functie de numar zile cazare sau numar turisti click aici

  • Ingrediente: 2 bucati piept nedezosat de pui, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 radacina pastarnac, 1 ardei gras, 1 ceapa medie (optional, pentru un gust mai bogat se pot adauga si 2 cartofi mici taiati in jumatate), 500 gr smantana grasa (minim 25% grasime), 3-4 galbenusuri, 3 linguri faina, 3 linguri otet, 3-5 catei usturoi (sau dupa gust), sare si piper dupa gust, apa pentru fiert.
  • Preparare: se fierbe pieptul de pui cu putina sare si legumele curatate si taiate in jumatate (doar ceapa se pune intreaga) in circa 3 sau 4 litri de apa, ca sa nu fie nici prea diluata, nici prea concentrata ciorba finala, se scoate spuma, iar dupa ce au fiert bine, se scot legumele de tot, iar carnea se desprinde de pe oase in fasii (se arunca pielita), punandu-se din nou in oala cu zeama in care a fiert, fara legume. Dupa ce mai fierbe putin, se adauga galbenusurile amestecate separat cu faina alba si smantana (pentru a nu se taia sau branzi ciorba, in compozitia de smantana/galbenusuri/faina realizata separat intr-o farfurie adanca, se adauga pe rand doua polonice de ciorba fierbinte si, abia dupa ce se amesteca putin, se rastoarna totul in oala), apoi se acreste cu otet si se pun cateii de usturoi dati prin razatoarea fina. Se mai lasa sa fiarba totul circa 5 minute, la foc mic, se sareaza/pipereaza dupa gust, dupa care se ia de pe foc.
  • Mod de servire: ciorba radauteana se serveste calda, cu paine prajita si ardei iute.

Contact direct

  • Judetul Suceava/Bucovina, lat. 47.6420 long. 26.2511
  • pagina web/site: www.BucovinaCazare.ro
  • e-mail: birou@bucovinacazare.ro
  • telefon: 0741 405498
  • informare: precizati sursa www.BucovinaCazare.ro atunci cand contactati telefonic sau prin e-mail

Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro – daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !

  • Accesati sectiunea EVENIMENTE din acest portal turistic, pentru informatii actualizate privind toate evenimentele de interes turistic din Bucovina ale lunii in curs, cu perioada de desfasurare si programul acestora click aici
  • Alegeti solutii de cazare/oferte recomandate – tarife mici, fara comision de rezervare – promovate in prezentul portal turistic specializat www.BucovinaCazare.rousor de retinut si de accesat click aici
{lang: 'ro'}

Bucate ,

Calcul distanta

DISTANTA PANA LA DESTINATIE

Prezentari similare

17 Comentarii

  1. senso, 6 anii in urma

    Pofta mare!

       -   Răspunde
  2. Mihai, 2 anii in urma

    E prima data cand gatesc ciorbă radauteana, made in Italy.

       -   Răspunde
  3. Mihai, 2 anii in urma

    După miros, pare foarte buna.

       -   Răspunde
  4. Flory, 2 anii in urma

    Mi s-a branzit … :(

       -   Răspunde
    • bucovinatourism, 2 anii in urma

      Problema cu branzitul poate fi evitata, intotdeauna, prin 2 metode:

      - smantana folosita sa fie grasa, neaparat (peste 20% grasime, ideal 30%)
      - intai se amesteca smantana cu galbenusurile si faina intr-un vas separat, apoi – cum scrie si in reteta de pe site – se adauga in acel vas cate un polonic de zeama fierbinte din oala si se amesteca bine, abia apoi se toarna smantana in oala cu ciorba (nu se toarna smantana direct in oala)

      Speram ca informatiile sa va fie utile in viitor :)

         -   Răspunde
      • Andreea, 2 anii in urma

        Am facut si eu aceasta reteta … ! Este foarte buna. Mi-a iesit din prima si nu mi s-a branzit … ! Am respectat etapa in care se adauga un polonic, chiar doua de zeama fierbinte peste smantana amestecata cu faina si galbenusurile de oua (cred ca aici e secretul sa nu se branzeasca). Am avut foarte mari emotii, sperand sa nu mi se branzeasca …
        Seamana foarte mult la gust cu ciorba de burta. Sotul meu o adora.

           -   Răspunde
  5. Lenuta, 2 anii in urma

    De ce se mai taie cateodata ciorba ?

       -   Răspunde
    • bucovinatourism, 2 anii in urma

      Este o specificatie in reteta de mai sus care trebuie respectata: cand ciorba e aproape gata si vine momentul de pus smantana amestecata cu faina si galbenusurile, acel amestec nu se pune dintr-o data, ci se ia un polonic de zeama fierbinte si amesteca mai intai, in alt vas separat, cu smantana/faina/galbenusuri, apoi se rastoarna totul in oala de ciorba, care va fi pusa la foc mic …

         -   Răspunde
  6. Mihaela, 2 anii in urma

    Pai, legumele nu se mai pun ??

       -   Răspunde
    • bucovinatourism, 2 anii in urma

      Legumele se pun la fiert doar la inceput, pentru gust … la final raman in ciorba doar fasiile de carne de pui, cu amestecul de smantana/galbenusuri/faina, plus otet/usturoi dupa gust …

         -   Răspunde
  7. Soraya, 2 anii in urma

    Eu adaug si legumele si am mai gasit ceva secret pe un site: blenduiesc una-doua radacini albe (patrunjel, pastarnac …) si acest lucru da consistenta ciorbei, inlocuind astfel adaosul de faina; adaug numai smantana amestecata cu galbenusurile.

       -   Răspunde
    • bucovinatourism, 2 anii in urma

      Doamna Dumitrescu, creatoarea celebrei ciorbe din Radauti, este maestru bucatar, cu zeci de ani de experienta culinara. Desigur, atunci cand a realizat reteta, s-a gandit la mai multe variante, selectand-o pe cea mai delicioasa. Daca raman legumele si excludem faina (care, daca e fiarta si nu prajta, nu face niciun rau, nici nu schimba gustul ciorbei, doar consistenta ei), cred ca preparatul va arata mai degraba ca o ciorba de legume cu carne de pui obisnuita. Ideea ciorbei radautene a venit ca alternativa la ciorba de burta, care contine faina pentru consistenta, iar legumele nu sunt prezente in preparatul final.

         -   Răspunde
    • bucovinaturism, 1 ani in urma

      In reteta originara (de origine) nu se mai adauga nicio leguma dupa ce au fiert alaturi de carne (nici tocate, nici date prin blender), deoarece nu este vorba de o supa crema. Exista, desigur, multe variante ale acestei celebre retete, insa acele variante se pot denumi “ciorba banateana”, “ciorba constanteana” etc, nicidecum “ciorba radauteana” autentica !

         -   Răspunde
  8. Adrian, 1 ani in urma

    Eu am servit, prima dată, ciorba radauteana la mama ei acasa (adica, la Radauti). E foarte buna si de atunci stiu ca nu se lasa legumele in zeama. E foarte buna. Sa aveti pofta buna !

       -   Răspunde
  9. Mircea, 8 lunii in urma

    Foarte buna. Mi-a iesit din prima !

       -   Răspunde
  10. Titel, 6 lunii in urma

    Mi-a placut mult, pe langa gustul aceastei ciorbe, si aprecierea reporterului: e foarte racoritoare, putin sarata … ! Dar si raspunsul complezent al creatoarei: asa trebuie sa fie !

       -   Răspunde
  11. Andreea (Cipru), 3 saptamanii in urma

    Reteta nu este intru totul originala, dar este inedita pentru bucataria romaneasca. Exista o reteta absolut similara in bucataria turceasca si eu o pregatesc dupa metoda turceasca. Diferenta majora este ca acreala se face cu lamaie, si nu cu otet, iar usturoiul este un adaos romanesc pe care il practic si eu, pentru ca ador aroma. De asemenea, bucataria greceasca are celebrul sos avgolemono care se adauga in diverse preparate (de exemplu in ciorba de pui a la grec), si de aici este inspirata baza retetei doamnei, care a schimbat-o minor ca sa semene cu ciorba de burta. Asta e tot.

       -   Răspunde

Adaugati comentariul dumneavoastra

Introduceti evaluarea acestei prezentari dand click pe stelele de mai jos :

Trimiteti unui prieten

Verificare tip Captcha
captcha image

Trimiteti o solicitare directa

Verificare tip Captcha
captcha image

Portal turism

Turistii, accesand portalul specializat www.BucovinaCazare.ro - usor de retinut si de accesat, nu se lovesc de sute/mii de oferte, bune sau proaste, puse "la gramada" (unitati clasificate alaturi de neclasificate etc), nestiind ce sa aleaga, ci au la dispozitie - in mod premeditat - mai putine oferte, dar bune ... cele mai bune ! Suportul nostru este GRATUIT pentru turisti - rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice din Bucovina !

Vremea in Suceava

20 octombrie 2017, 12:13
Soare
18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 1 m/s ENE
UV-Index: 2
Răsarit: 7:41
Apus: 18:18
 

Noutati

BucovinaCazare.ro – aplicatie android pentru telefoane/tablete

Contact

Birou: Suceava/Bucovina, RO
Mobil serviciu: 0741 405498
E-mail: birou@bucovinacazare.ro

Suport instant

Contor vizite portal din 2013

Pinterest Marklet
Craciun Revelion Bucovina >>

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
  • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

    Pinned: 11 Feb 2016
  • Oferte turistice Paste Pasti in Bucovina, selectate calitativ, judetul Suceava, Bucovina. Datele de contact complete si tarife mici, fara comision rezervare.

    Pinned: 11 Feb 2016
  • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

    Pinned: 14 Sep 2015
  • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

    Pinned: 14 Sep 2015
  • Craciun si Revelion in Bucovina | Bucovina Cazare pensiuni si hoteluri reprezentative

    Pinned: 14 Sep 2015
Un gand bun pentru Bucovina cu un simplu LIKE sau SHARE in pagina :)
Va multumim !

Turistii tin legatura cu echipa noastra din Bucovina din 2004 - noutati si oferte speciale



Newsletter Bucovina

BUCOVINA CAZARE

: oferte pensiuni hoteluri cazare Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare Suceava, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Gura Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Campulung Moldovenesc, oferte pensiuni hoteluri cazare Vatra Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Sucevita, oferte pensiuni hoteluri cazare Putna, oferte pensiuni hoteluri cazare Voronet, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldovita, oferte pensiuni hoteluri cazare Manastirea Humorului, oferte pensiuni hoteluri cazare Solca, oferte pensiuni hoteluri cazare Cacica, oferte pensiuni hoteluri cazare Sadova, oferte pensiuni hoteluri cazare Pojorata, oferte pensiuni hoteluri cazare Fundu Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare Moldova, oferte pensiuni hoteluri cazare Prisaca Dornei, oferte pensiuni hoteluri cazare Ciocanesti, oferte pensiuni hoteluri cazare nordul Moldovei, oferte pensiuni hoteluri cazare manastiri Bucovina, oferte pensiuni hoteluri cazare statiuni montane Bucovina ...